Anasayfa  - Özel Akademi OSGB - Gebze OSGB - İş Sağlığı ve Güvenliği WEB SONUÇ Gebze İşyeri Hekimi   - Özel Akademi OSGB - Gebze OSGB - İş Sağlığı ve GüvenliğiHIZLI TEKLİF AL Gebze İşyeri Hekimi   - Özel Akademi OSGB - Gebze OSGB - İş Sağlığı ve GüvenliğiİŞ GÜVENLİĞİ UZMANI SÜRE HESAPLAMA Gebze İşyeri Hekimi   - Özel Akademi OSGB - Gebze OSGB - İş Sağlığı ve GüvenliğiİŞYERİ HEKİMİ SÜRE HESAPLAMA Gebze İşyeri Hekimi   - Özel Akademi OSGB - Gebze OSGB - İş Sağlığı ve GüvenliğiDİĞER SAĞLIK PERSONELİ SÜRE HESAPLAMA
Özel Akademi OSGB

Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Bize Mesaj Yazın...

İş Yeri Hekimi

İş Yeri Hekimi

İşyeri Hekimi Kimdir?
İş sağlığı ve güvenliği hizmet dalları arasında yer alan Çalışma ve Soysal Güvenlik Bakanlığı tarafından görev, yetki ve sorumlulukları belirtilerek belgelendirilen hekimlere işyeri hekimi denir. Çalışanların çalışma şartlarını ve sağlığının korumasını sağlamakla mükelleftir. Bu sertifikaya sahip olan hekim 7 yıl süresince işyeri hekimliği yapabilmektedir. 7 yıl sonunda belgesini yenilemeyen hekimler görev yetkilerini kaybeder.

İşyeri Hekimliğini Kimler Yapar?
Tıp fakültesinden mezun herhangi bir branştaki hekimler işyeri hekimi olabilir. Fakat bu unvanı alabilmek için öncelik olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetki sahibi olan kurum ya da kuruluşların düzenlemiş olduğu işyeri hekimliği eğitimlerini alması gerekmektedir. Eğitim süresince 40 saat uygulamalı 180 saat teorik eğitimi içeren toplam 220 saatlik eğitimi tamamlamaları gerekmektedir. Bakanlık tarafından yapılan sınavdan en az 70 puan aldıkları durumda işyeri hekimliği sertifikası almaya hak kazanırlar. Geçerlilik süresi 7 yıl olan bu belgeyi süreç sonunda tekrar yenilemeleri gerekmektedir.

İşyeri Hekimi Yetki ve Görevleri Nelerdir?
İşyeri hekimlerinin görev aldıkları kurumlarda iş güvenliğinin ve sağlığının en kaliteli şekilde sağlanması adına riskli görevleri bulunur. İşyeri hekimleri kendi görevlerinin yanı sıra hem kurum sahibi, hem çalışanlar, hem de kurumun kendi bünyesinde ya da OSGB firmalarının görevlendirdiği isg uzmanları ile organize olarak çalışırlar. 6331 sayılı iş kanununa istinaden işyeri hekimlerinin başlıca görevlerini şu şekilde sıralayabiliriz.
•    Görev aldığı kurumda çalışanların sağlık ve çalışma ortamı gözetimi ile ilgili müşavirlik yapmak.
•    Personelin çalışma şartları ve genel sağlık durumları ile alakalı kurum yetkilisine ayrıntılı bilgi vermek.
•    Çalışanların çalıştığı ortamda nelere dikkat etmesi gerektiği hakkında bilgi vermek.
•    Kurum sahibi ve çalışanları genel sağlık konularında bilgilendirmek.
•    Gece vardiyaları dahil bütün çalışanların sağlık gözetimini sağlamak.
•    Çalışma alanındaki sağlık riskleri hakkında işvereni uyarmak.
•    İşyerinde bulaşıcı hastalıkların önüne geçmek adına portör muayeneleri için yönlendirme yapmak.
•    İşyeri bünyesinde bulunan yemekhane, soyunma odası, tuvalet vb. bakım ve temizlik konusunda gereken kontrolleri yaparak önerilerde bulunmak.
•    Rutin sağlık muayenelerini gerçekleştirmek, tahlil, tetkik yaptırmak ve bu konuda kurumun farkındalığını arttırmak.
•    Acil durum ve ilkyardım gerektiren durumlardaki çalışmaları organize etmek.
•    Uyarıcı maddelerin kullanımından korunma yolları ile alakalı personellere bilgilendirme ve uyarma amaçlı eğitimler düzenlemek.
•    Kişisel koruyucu donanımların kullanımı ve kişisel hijyene dikkat edilmesi sonucunda, hastalıklardan korunma ve önleme ile alakalı eğitimler düzenlemek.

İşyeri Hekimlerinin Yetkileri Nelerdir?
İşyeri hekimleri bulunduğu kurumda çalışma sahasında güvenlik adına risk teşkil eden ögeler tespit ettiği durumda işverene bilgi vermek zorundadır. Bilgi verilmesine rağmen işveren verilen önerileri dikkate almazsa işyeri hekimi bu durumu Bakanlığa rapor etme yetkisine sahiptir.
İşyeri hekimi çalışma alanında herhangi bir risk faktörü oluşturan durumları gözlemlediğinde acil müdahale gerçekleşene kadar işveren vekilinin insiyatifi dahilinde yapılan işi geçici olarak durdurmak kararını verebilir.

İşyeri hekiminin görev kapsamı alanında bulunan bütün kontrolleri gerçekleştirme ve uygun bulunması durumunda çalışanlarla görüşme sağlayabilir.
OSGB kurumları bünyesinde çalışmayan; işyerlerinde tam zamanlı görev alan işyeri hekimleri mesleklerinde daha da ilerlemek için seminer ve eğitimlere katılabilir.İşyeri hekimleri 1 yıl içerisinde eğitim sürecine katılma amacı ile 5 gün izin kullanabilme hakkına sahiptir ve işletme hekimlerinden ücret kesintisi yapamaz.
İşyeri hekimlerinin firmalarda çalışma saatleri, firmaların tehlike gruplarına yönelik değişiklik gösterebilir.